ASAM PEDAS JOHOR CHE WAN
BHN2: 1 ulas bawang putih * 1 ulas bawang merah kecil * 1 inci halia * 1 inci kunyit * 3 sudu cili mesin Segenggam daun kesum 1/2 cawan air asam jawa 1/2 cawan air Sedikit serbuk perasa Sedikit garam 2 batang bendi 1 biji tomato belah empat / 4-5 biji tomato kecil 2 helai asam keping 3 ekor ikan termenung / ikan merah CARA2: 1. Bawang putih, bawang merah kecil, halia & kunyit ditumbuk. Bubuh air sikit bg dia keluar dr lesung dan masukkan dlm mangkuk asing. Masukkan cili mesin ke dalam mangkuk td dan gaulkan sebati. 2. Panaskan minyak lebih sikit. Kalau minyak sedikit tu cepat hangit periuk. 3. Masukkan cili dalam mangkuk td ke dalam periuk dan tumis sampai keluar minyak. 4. Tutup periuk dgn tudung periuk sikit utk kurangkan percikan yg menyucuk hidung. 5. Masukkan segenggam daun kesum dan kacau lagi. 6. Dah keluar minyak, kacau sikit lagi sampai mengelegak. 7. Masukkan air asam jawa dan air. Kacau2. 8. Masukkan serbuk perasa dan ...