Posts

Showing posts from April 12, 2020

ASAM PEDAS JOHOR CHE WAN

BHN2: 1 ulas bawang putih * 1 ulas bawang merah kecil * 1 inci halia * 1 inci kunyit * 3 sudu cili mesin Segenggam daun kesum 1/2 cawan air asam jawa 1/2 cawan air Sedikit serbuk perasa Sedikit garam 2 batang bendi 1 biji tomato belah empat / 4-5 biji tomato kecil 2 helai asam keping 3 ekor ikan termenung / ikan merah CARA2: 1. Bawang putih, bawang merah kecil, halia & kunyit ditumbuk. Bubuh air sikit bg dia keluar dr lesung dan masukkan dlm mangkuk asing. Masukkan cili mesin ke dalam mangkuk td dan gaulkan sebati. 2. Panaskan minyak lebih sikit. Kalau minyak sedikit tu cepat hangit periuk. 3. Masukkan cili dalam mangkuk td ke dalam periuk dan tumis sampai keluar minyak. 4. Tutup periuk dgn tudung periuk sikit utk kurangkan percikan yg menyucuk hidung. 5. Masukkan segenggam daun kesum dan kacau lagi. 6. Dah keluar minyak, kacau sikit lagi sampai mengelegak. 7. Masukkan air asam jawa dan air. Kacau2. 8. Masukkan serbuk perasa dan ...

CUCUR JAGUNG CHE WAN

Image
BHN2: Segenggam ikan bilis ditumbuk 1 atau 2 tongkol jagung yg telah disiang 2x (supaya kecil, kalau x akan jadi besar gedabak jagung dlm cucur kita) 1 sudu besar cili blender / cili boh  Secubit garam 2 cawan atau lebih tepung gandum Air panas secukupnya (kalau guna air sejuk gantikan dgn 1 biji telur) CARA2: 1. Gaul semua bahan sampai sebati. 2. Adjust tepung sampai ia x lembik / cair. 3. Goreng sehingga kekuningan.

UDANG MASAK HALIA

Image
BHN2: Udang saiz sederhana (dibuang kulit) 3 ulas bawang merah (dihiris) 3 ulas bawang putih (dihiris) 2cm halia (dipotong kecil) 4 sudu sos tiram 1 sudu sos cili Garam dan gula Minyak CARA2: 1. Goreng udang sederhana masak. 2. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau. 3. Kemudian masukkan udang yang telah digoreng. 4. Masukkan sos tiram dan sos cili. 5. Akhir sekali, masukkan garam dan gula secukup rasa. Sumber  https://www.ciklaili.com

SUKATAN GRAM KE SUKATAN CAWAN DALAM RESEPI MASAKAN

Image

PUDING ROTI KARAMEL

BHN2: 3 sudu besar gula dijadikan karamel 4 biji telur * 3 keping roti * 1/2 cawan susu pekat * 1 1/2 cawan susu cair * 1 sudu besar tepung kastad * Sedikit esen vanilla * CARA2: 1. Blend semua bahan yg bertanda *. 2. Kemudian tuang dalam karamel tadi. 3. Kukus 20 minit atau sampai masak.

KOEY TEOW GORENG SIMPLE

BHN2: 1 bungkus koey teow - relai2kan Isi ayam / udang 2 ulas bawang putih - diketuk 2 pack perencah bihun goreng Adabi 2 ketul tauhu - dihancurkan Taugeh / kucai / sawi - ikut suka 1 sudu sos tiram, sos cili dan kicap pekat CARA2: 1. Panaskan minyak, tumis bawang putih. 2. Bila naik bau, masukkan ayam sehingga masak. 3. Bila dah masak, masukkan perencah, sayur dan tauhu. Balik2kan. 4. Masukkan koey teow dan sayur2an gaulkan. 5. Agak2 masak 2-3 minit, siap utk dihidang. 6. Tabur bawang goreng, daun sup dan cili merah.

KEK COKLAT KUKUS NORAINI'S

Image
BHN2: 150g Adunan kek coklat kukus Noraini's (blh dptkan di kedai Eco RM2) 1 biji telur 1/4 atau 150g cawan gula 5 sudu besar atau 24ml minyak 1/2 atau 80ml cawan air CARA2: 1. Putar telur, minyak masak dan gula sehingga kembang. 2. Masukkan 150g adunan kek coklat kukus berselang seli dgn air. 3. Kacau sehingga sebati. 4. Taburkan cip coklat atau coklat rice. 5. Tuangkan adunan ke dalam loyang. 6. Kukus selama 45 minit dgn api sederhana atau bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 25 minit.

KUIH KETAYAP

Image
BHN2 (KULIT): 2 cawan tepung gandum 2 cawan air 7 helai daun pandan (dikisar dan ditapis) 1 biji telur 3 sudu makan minyak 1 sudu teh pewarna hijau Sedikit garam CARA2: 1. Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan. 2. Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak. 3. Tuangkan sesenduk adunan ke dalam kuali dan lenggang2kan supaya adunan rata dan nipis. 4. Apabila masak, angkat dan letakkan di atas tudung periuk. 5. Letakkan inti di tengah2. Lipatkan bahagian kiri dan kanan, kemudian gulung ketayap kemas2. BHN2 B (INTI): 1 cawan kelapa parut muda 1/2 cawan gula merah 1/2 cawan gula pasir 1/2 cawan air CARA2: 1. Masukkan semua bahan inti ke dalam periuk. 2. Masak dia atas api sederhana dan kacau sehingga sebati dan lembap. 3. Angkat dan sejukkan.

JAGUNG CAWAN

Image
BHN2 : Jagung secukupnya  2-3 sudu kecil susu pekat (jangan manis sangat sebab rasa jagung semula jadi dah manis)  1 sudu kecil butter  Sedikit garam  Sedikit mayonis   CARA2: 1. Kukus jagung sehingga masak. Nak rebus pun boleh tapi guna sedikit air dan rebus sehingga air kering.  2. Panaskan kuali (api paling kecil) dan cairkan butter.  3. Masukkan jagung yang telah dikukus atau rebus. Tapi kalau jagung tu masih panas boleh mix kan semua bahan dalam mangkuk je. 4. Tambahkan sedikit garam, susu dan gaulkan.  5. Kalau nak lebih special, tambahkan sedikit mayonis atau pun cheese.  6. Kacau dan gaul sebati. Siap. 7. Boleh la masukkan dalam cawan tapi xda cawan, mangkuk kecil pon bolehlah dan sedia dimakan. Sumber :  http://kisahkita-story.blogspot.com/

CUCUR UDANG

BHN2: 1 pek tepung Adabi (cucur udang) 1/2 cawan tepung beras Segenggam tauge Kucai dihiris seinci Udang dicincang Lobak merah dihiris halus Bawang besar dipotong dadu Cili merah dipotong kecil2 CARA2: 1. Gaul semua bahan dgn air sejuk. Agak2 jgn cair sgt. Masukkan air sikit2. 2. Garam xpayah masuk sebab tepung ni dh masin. 

BUNGA KANTAN GORENG PEDAS

Image
BHN2: Bunga kantan potong nipis, jangan kasar sangat Ikan bilis goreng rangup Bawang merah, putih dan cili api ditumbuk CARA2: 1. Goreng ikan bilis dulu sampai rangup. 2. Tumis bawang yg dah ditumbuk sampai naik bau. Letak asam keping sikit. Letak perasa dan garam sedikit shj. Jangan banyak garam, sebab ikan bilis dh masin. 3. Dh naik bau, masukkan bunga kantan td. 4. Bila bunga kantan dh layu, lembut sikit, masukkan ikan bilis goreng td. 5. Tutup api n siap utk dihidang.

AGAR-AGAR LUMUT

Image
BHN2: 30 gram agar² tali 2 biji telur 1 kotak kecik santan kara 1 cwn rata gula 5 helai daun pandan yg diblend dgn 1cwn air 2 cwn air 1 sudu kecik pewarna hijau CARA2: 1. Masak agar² dgn 2 cwn air hingga larut. 2. Blend telur bersama santan ketepikan.  3. Masukkan air daun pandan dan gula. Kacau hingga gula larut. 4. Masukkan perwarna hijau dan santan yg diblend, perlahankan api. 5. Tunggu hingga menggelegak naik kepala santan kacau dan tutup api.  6. Tuang dlm loyang yg dibasahkan masa masih panas. Biarkan keras sikit br masukkan dlm peti ais. Sumber : Facebook  Saya Suka Masak

SAGU GULA MELAKA

Image
BHN2: Sagu Pewarna 1 tin susu cair 2 sudu gula Melaka 1 ketul gula merah 1 helai daun pandan  Secubit garam 1/2 tin susu utk sukat air Isi jagung  CARA2: 1. Masak sagu sehingga kembang. 2. Cuci sagu dan letak pewarna & biarkan selama 20 minit & selepas tu cuci lalu bawah air paip je supaya susu tidak bewarna. 3. Untuk kuah, masukkan susu cair, air (sukat pakai tin susu cair tu juga), gula merah, gula melaka, daun pandan, jagung & garam. Biarkan masak seketika. 4. Akhir sekali campurkan kuah susu & sagu tu. *TIPS SAGU* 1. Pastikan air betul-betul mengelegak baru masukkan sagu, kalau tidak nanti hancur dan hilang. 2. Jangan basuh sagu, kalau basuh nanti hancur. 3. Kacau setiap 5 minit supaya sagu tidak berketul. 4. Cuci sagu pada air paip & masukkan ke dalam bekas berisi air paip supaya tidak melekat. 5. Selepas warna, biarkan dalam 20 minit supaya warna melekat & cuci kembali sagu se...