Posts
Showing posts from December 15, 2019
KEK MARJERIN
- Get link
- X
- Other Apps
OK, I dh try! BHN2: 250 gram / 1 cawan planta 1 cwn gula halus (boleh nk kurangkn manis) 4 biji telur 2 cwn tepung naik sendiri 2 sb susu pekat Sedikit esen vanilla Milo Pewarna CARA2: 1. Mix planta & gula smpai kembang. 2. Kemudian masukkn telur 1 persatu, dah sebati masukkan esen n susu pekat. Mix dlm 3 minit. 3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit n mix dlm 2 minit. 4. Bahagi dlm 3 bahagian hijau, kuning n pink. 5. Masukkan adunan hijau dlm loyang yg dah disapu planta, lepas tu tabur milo, kemudian masukkan adunan warna pink n tabur milo atas adunan n last masukkan adunan kuning pulak. 6. Bakar dlm suhu 140 darjah selama sejam atau sampai masak bergantung atas oven masing2. Sumber : Facebook Betty Shaharudin ke Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
KEK MARBLE
- Get link
- X
- Other Apps
Asing kan 5 biji telur putih dan kuning Bahagikan 3 seksen : A Telur putih 5 biji 50g gula castor kalau nak blend bagi lg halus pon boleh B 5 biji kuning telur 250g majerin pelangi 200g gula castor 1sb esen vanila 200g tepung self rising kalau xde tepung gandum plus 1sk baking powder ye ayak 50ml susu segar Langkah 1 putih telur dan gula 50g satukan mix smpai bertanduk. bowl kene bersih dan mix kene hight speed ok ni dah cantik betanduk ketepikan kejap gula majerin telur kuning esen vanila satukan dan mix smpai gebu kat sini nak add on ovalate 1sb pon boleh dah kembang elok masukkan adunan tepung td beselang dgn susu segar Last matikan mixer.ceduk kan sesenduk putih telur masuk dalam adunan.kacau rata.buat smpai putih telur habis bahagikan kepada beberapa bahagian.Guna kan colour ameri atau colour serbuk lg cantik. ok buat mcm tu guna loyang 8 ok kat sini pentin...
BIHUN SINGAPORE CHE WAN
- Get link
- X
- Other Apps
Sumber : Facebook Wan Rosmaniza Megat (My Cousin) Video di atas adalah resepi Bihun Singapore made by my cousin. Ok yg di bawah ini pulak adalah resepi Bihun Singapore yg diajar oleh by my mother. Terpulanglah nk ikut versi yg mana... BHN2: 2 ulas bawang putih (ditumbuk bersama lada hitam) Sedikit lada hitam (ditumbuk bersama bawang putih) Sedikit air Sedikit kicap masin Sedikit bawang besar (dihiris) Sedikit garam 1 kiub pati ayam Sedikit perasa Maggi Cukup Rasa Sayur (sawi / lobak merah / kobis / ikut suka) dipotong 1 batang sosej / ayam / udang (ikut suka) dipotong Sebiji telur 1 bungkus bihun (yg telah direndam dalam air utk melembutkan bihun) CARA2: 1. Goreng bawang putih & lada hitam yg telah ditumbuk sehingga naik bau. 2. Masukkan air, kicap dan kacau2 seketika. 3. Masukkan bawang besar, garam, kiub pati ayam, perasa. Kacau2 sedikit. 4. Masukkan sayur2an, sosej / ayam / udang. Kacau2 sedikit. 5. Masukkan telur. Kacau2 sedikit. 6. M...