LAKSA CHE WAN
Bahan-bahan: Laksa Beras (Direndam terlebih dahulu) Ikan Sardin (Direbus, kemudian perisi {loghat org utara}/ambil isinya, Asingkan isi dan tulang. Blend isi ikan dahulu & ketepikan, kemudian blend pula tulangnya. Haruslah tapis hasil blend tulang ketika tuang ke dlm periuk) Bawang Besar* Belacan* Cili Kering* 2-3 keping Asam Keping Bunga Kantan - dibelah 4 Daun Kesum Garam Bahan-bahan ulam: Timun, dipotong nipis dan memanjang Daun salad, dipotong nipis Cili padi atau cili merah dipotong nipis Bawang besar, dimayang halus.(selepas potong, diramas2 agar ia lembut dan tidak keras. TAMBAHAN : Telur rebus dibahagi dua atau klu kedekut potong nipis2 (Dihidang dlm bekas yg ada "section") Cara-cara: Bahan bertanda * dikisar halus. Then, masukkan ke dlm periuk. Isi ikan dan tulang yg telah diblend dimasukkan bersama dgn asam keping, daun kesum & bunga kanta...