Posts

Showing posts from April 5, 2020

APAM BALIK

Sumber : Facebook  ‎ Rosmasuzana Ir

SINOPSIS JUZUK2 AL-QURAN

Image
Sumber : Facebook  ‎ Fatimah Abdullah

PUDING KARAMEL

Image
BHN2: CARA2: 1.  Hanguskan 5 sudu makan gula terlebih dahulu ..Guna api sederhana ..Jangan sampai hangit nanti pahit tak sedap ..Bila gula dah cair masuk air panas 10 sudu ..Masak sampai gula sebati & hancur ..Tutup api masukkan air gula tadi dalam loyang sejukkan ..Nak buat karamel ni perlukan kesabaran sikit ye  😙 2.Kepuk manja2 telur sampai jadi macam ni 3.Pastu masukkan bahan lain & kacau sebati ..Tapis adunan terlebih dahulu ..Tuang adunan dalam loyang dan kukus selama 30 minit ..Pastikan loyang tutup bagi mengelakkan wap air masuk masa kukus . Dah siap sejukkan & simpan dalam peti ais sekejap baru boleh terbalikkan ..Kalau terbalik masa tengah panas nanti dia akan pecah ..Selamat mencuba Sumber : Facebook  ‎ Siti Norazliana Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

HOME WORKOUTS

Sumber : Facebook  Fitness Workouts

CARA2 TANAM KESUM

Image
Sumber : Facebook  ‎ Kaki Share

ROTI JALA

Image
BHN2: 2 cawan tepung gandum 2 cawan air 2 sudu besar minyak masak 1 biji telur Secubit garam Pewarna makanan 1.   Dalam mangkuk, masukkan semua bahan kecuali pewarna kuning. Kacau sedikit semua bahan. 2. Kalau anda rajin boleh kacau guna whisk sampai semua sebati. Kalau kurang rajin, boleh la kisar semua bahan guna blender dan titikkan pewarna kuning. 3. Masukkan adunan tepung ke dalam botol muncung 3. Beli botol yg muncungnya tidak berlubang, kita perlu potong muncung tu sendiri. Potong sedikit sahaja hujung muncung. 4. Kirai roti jalan dalam kuali. Boleh kirai ikut selera sendiri sama ada suka kira jalanya bulat atau segi 4 macam ni. 5. Lipat dan gulungkan jalanya.                                              Roti jala bunga telang + Kuah durian . Untuk dapatkan warna biru, ramas bunga t...

BISKUT KELAPA BADAM

Image
BHN2: 2 ketul butter / 500g 1 1/2 cawan gula kastor (100g)  Sedikit esen vanila 1 biji telur Secubit garam 5 cawan tepung ubi 3 cawan tepung gandum 5 sb serbuk badam 3 cawan kelapa yg dah disangai awal2 1 cawan badam nipis yg dah disangai atau di bakar CARA2: 1. Butter, gula kastor & esen vanila mix kan sebati pakai mixer atau senduk sedang2 sja. 2. Masukkan 1 biji telur dan secubit garam, kacau lg. 3. Satukan semua bahan2 kering, tepung ubi, tepung gandum, serbuk badam dan kelapa yg dah disangai awal2. Kacau sebati. 4. Uli smpai jd doh. Kalau agak lembek tambah tepung gandum, agak2 smpai doh boleh dicanai. 5, Tambah sedikit badam nips yg dah disangai atau di bakar sekejap. Gaulkan dan terap atau buat lah bentuk. 6. Bakar suhu 160 c selama 25 minit atau smpai masak. Sumber : Facebook  ‎ ‎ ‎ ‎ ‎ Kisah Rumah Tangga ‎   ke Jom Kongsi Resipi Masakan

BUTTERCAKE KUKUS

Image
BHN2: 2 cawan tepung gandum 1 cawan gula pasir 4 biji telur 1 cawan lebih sikit mentega cair 1sudu kecil serbuk penaik/krim tartar/soda bikarbonat 3sudu besar susu pekat (boleh kurang atau lebih sukatan, ikut selera masing-masing) Secubit garam Mentega dan garam tiada dalam gambar CARA2: 1. Panaskan pengukus, masukkan secawan lebih mentega beku ke dalam pengukus dan biarkan ia cair. 2. Pastikan pengukus sudah mendidih. 3. Dalam mangkuk atau besen besar, pukul telur sebiji demi sebiji bersama gula. Pukul sampai kembang dan berbuih. Pastikan gula telah hancur. 4. Masukkan mentega cair perlahan-lahan. Pukul pada kelajuan tinggi. 5. Masukkan susu pekat dan garam. 6. Masukkan tepung yang diayak bersama serbuk penaik/krim tartar/soda bikarbonat. Masukkan ketiga-tiga pelembut kek, tapi kurangkan sedikit sukatan setiap satu. 7. Pukul adunan dari kelajuan rendah hingga tinggi sehingga adunan menjadi likat dan sebati. ...

BIHUN GORENG

Image
BHN2: Sebungkus bihun 6 ulas bawang merah (tumbuk) 5 ulas bawang putih (tumbuk) 2 sudu besar udang kering atau kalau takdak boleh guna ikan bilis (ni rahsia rasa bihun yg sedap) 15-20 cili kering (rebus,blend..masa blend buh minyak sikit dan sedikit air, sebab apa buh minyak nak bagi biji cili kering hancur) Sos cili Sos tiram Kicap Manis Satu sudu besar cuka  Isi ayam & fishcake @ ikut suka nak buh apa Sawi (jika suka) Telor hancur @ telor dadar digulung dan dipotong halus TIPS MERENDAM BIHUN Masukkan bihun dalam besen. Masukkan air suam hingga bihun tenggelam. Part ni kena ALERT tau. Rendam dalam 3-4 Minit sahaja. Jangan lama atau cara lain nak tau dia empuk elok lembut, boleh amik try seurat tarik tarik kan kalau dia putus terus bermakna dia dah elok sempurna dah tu. Terus toskan air. Nampak dak urat2 dia elok lembut ja bila guna air suam. Setengah orang suka rendam air sejuk. Actually boleh je rendam guna air panas ...