Posts

Showing posts from June 13, 2021

IKAN BILIS KENTANG TUMIS SUHUN

Image
BAHAN2: 4 biji kentang (besar) dipotong serong nipis dan goreng 5-6 sudu besar ikan bilis digoreng 1 ikat suhun direndam dahulu utk lembutkan 1/2 ulas bawang besar dipotong nipis 4 ulas bawang putih diketuk 1 tangkai cili merah dipotong 1 tangkai cili padi dipotong serong 2 tangkai daun kari 1 sudu besar sos tiram 2 sudu besar kicap manis Sedikit serbuk perasa Maggi 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam  1/2 sudu kecil serbuk kunyit CARA2: 1. Tumiskan bawang putih dan bawang merah sehingga keperangan. 2. Masukkan daun kari, cili merah dan cili padi. Biar masak seketika. 3. Masukkan sos tiram dan kicap manis. Kacau sehingga sebati. 4. Masukkan suhun, serbuk perasa, serbuk lada hitam dan kunyit. Gaul rata.            5. Masukkan kentang dan ikan bilis. Masak sehingga gaul rata dan sedikit kering. Sumber : Facebook Nurul Ateekah ke Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

KEK PANDAN KAMPUNG

Image
  Bahan2: 5 biji telur gred B 1 cawan gula halus (kalau suka manis blh tambah) 1 sb ovelette 1/2 cawan santan pekat Kara Sedikit pewarna hijau epal Sedikit perisa pandan *1 1/2 cawan tepung gandum *1 sk baking powder *1/2 cawan tepung jagung 200g buttercup (dicairkan) CARA2: 1. Cairkan buttercup dan biar sejuk seketika. 2. Masukkan kesemua bahan2 dan pukul dgn mixer smpai gebu. 3. Masukkan buttercup yg telah dicairkan td dan kacau guna senduk sampai sebati. 4. Gunakan periuk bertutup, lapikkan pelapik besi di dalam periuk. Kemudian, letakkan loyang kek di atasnya. Tuang adunan yg dh dipukul tadi ke dlm loyang. Tutup sedikit dgn alumunium foil utk elakkan sekiranya ada air wap jatuh. 5. Bakar dgn api sederhana kecil sehingga 45 minit. Sumber : Facebook Azrina Rina ke Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)