Posts

Showing posts from June 23, 2019

PAU SAMBAL

Image
OK, I dh try! Step 1.  Bahan A : Pelembut doh home made.   2 Sudu besar tepung gandum 1 cawan air Kacau dulu bagi sebati.  Kemudian, masak dengan api sederhana.  Kacau sehingga pekat. Tutup api dan biarkan sejuk. ................................................................................................................................................ Step 2. Bahan B : 1 cawan air suam 1 paket yis mauripan 2 Sudu besar susu pekat manis 1 sudu besar gula 2 Sudu besar marjerin / mentega Kacau semua dan biarkan lebih kurang 10 minit. Pastikan tutup permukaan tu ye. .................................................................................................................................................. Adunan doh 4 cawan tepung gandum Sedikit garam 4 sudu besar susu tepung (option) Gaul semua ni.  Dah siap Gaul. Masukkan sebiji telur.  Masukkan A ( pelembut doh) dalam 2 sudu besar dan tuang semua bahan B ...

DONAT

Image
 OK, I dh try! Step 1.  Bahan A : Pelembut doh home made.   2 Sudu besar tepung gandum 1 cawan air Kacau dulu bagi sebati.  Kemudian, masak dengan api sederhana.  Kacau sehingga pekat. Tutup api dan biarkan sejuk. ................................................................................................................................................ Step 2. Bahan B : 1 cawan air suam 1 paket yis mauripan 2 Sudu besar susu pekat manis 1 sudu besar gula 2 Sudu besar marjerin / mentega Kacau semua dan biarkan lebih kurang 10 minit. Pastikan tutup permukaan tu ye. .................................................................................................................................................. Adunan doh 4 cawan tepung gandum Sedikit garam 4 sudu besar susu tepung (option) Gaul semua ni.  Dah siap Gaul. Masukkan sebiji telur.  Masukkan A ( pelembut doh) dalam 2 sudu besar dan tuang semua b...

SHELLOUT SIPUT BAYAM

Image
BAHAN - BAHAN: 1. SEAFOOD Siput Bayam Ketam Udang Harimau Sotong Lala Kupang (Kuantiti ikut suka. Bersihkan dan rebus semua asing-asing) 2. SAYUR-SAYURAN Jagung Manis Kentang Lobak Merah Bunga Kobis Broccoli (Semua direbus) 3. BAHAN KISAR A Cili kering – 20 tangkai.  (Buang biji dan rebus.  Blender dengan air dan sedikit minyak) 4. BAHAN KISAR B 2 labu bawang besar 10 – 15 biji bawang merah 2 labu bawang putih 1 inci halia 1 inci belacan Segenggam udang kering yang direndam (Blender semua  dengan air) 5. BAHAN2 TUMIS 6 ulas bawang putih – dihiris 6 biji bawang merah – dihiris Seinci halia – dimayang halus 5 tangkai daun kari 10 biji cili padi (Kalau taknak letak or nak tambah kuantiti pon boleh) Minyak Buttercup 6. BAHAN PERASA Serbuk kari ikan Sos Tiram Sos Ikan Gula Black pepper Kiub pati ayam CARA - CARA: Panaskan sedikit minyak & buttercup dalam setenga...

AYAM GORENG RANGUP

BAHAN-BAHAN: Ayam yang telah dipotong dan dibersihkan Tepung goreng ayam  Telur Ais CARA-CARA: Mula - mula campurkan ais tu dengan sedikit air. Gaul ayam dengan telur. Golekkan dalam tepung. Golek sehingga rata. Celupkan sekejap dalam air sejuk. Golek sekali lagi dalam tepung di setiap sisi. Angkat dan tepuk sampai tiada lebihan tepung yang jatuh. Goreng dengan api sederhana panas, jangan terlalu banyak dalam satu masa nanti ayam tak sempurna hasilnya. Toskan lebihan minyak dan siap utk dimakan. Kredit Resipi : Facebook  Normarliana Abu Bakar

AISKRIM OREO

BAHAN-BAHAN: 1 tin susu pekat manis 1 tin susu sejat 5 tin air 2 sudu tepung jagung + air CARA-CARA: Masak semua dalam periuk keculi adunan tepung jagung. Bila mendidih, masukkan adunan tepung jagung.  Kacau seketika dan tutup api. Biar sejuk seketika. Masukkan oreo yg telah dipatah-patahkan ke dalam plastik ais krim. Tuang adunan susu ke dalam plastik tadi dan ikat. Bekukan dalam peti ais dan siap utk dimakan.

CENDAWAN GORENG SOS TIRAM

Image
BAHAN-BAHAN: 1 paket cendawan tiram  Sedikit putik jagung (dibelah memanjang)  (option) 6-8 ekor udang (serderhana besar) 1/2 biji bawang besar - hiris kasar 2 ulas bawang putih - diketuk 2 biji cili api - diketuk 4 sudu besar sos tiram 3-4 biji lada hitam - diketuk Sedikit tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air Air secukupnya Sedikit garam Sedikit minyak - untuk menumis Serbuk perasa secukupnya CARA-CARA: Panaskan sedikit minyak. Kemudian tumiskan bawang putih dan lada hitam sehingga naik bau. Masukkan sos tiram, dan sedikit air. Biarkan mendidih seketika. Tambahkan air bancuhan tepung jagung tadi supaya kuahnya agak pekat-pekat sedikit. Kemudian, masukkan udang, cili, bawang besar dan putik jagung. Tambah garam dan serbuk perasa. Biarkan putik jagung dan udang agak masak sedikit. Akhir sekali, masukkan cendawan dan kacau rata. Kredit resepi dari :  http://seripayaku.blogspot.com/