DONAT
OK, I dh try! |
Step 1.
Bahan A :
Pelembut doh home made.
2 Sudu besar tepung gandum
1 cawan air
1 cawan air
- Kacau dulu bagi sebati.
- Kemudian, masak dengan api sederhana.
- Kacau sehingga pekat. Tutup api dan biarkan sejuk.
................................................................................................................................................
Step 2.
Bahan B :
1 cawan air suam
1 paket yis mauripan
2 Sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar gula
2 Sudu besar marjerin / mentega
Bahan B :
1 cawan air suam
1 paket yis mauripan
2 Sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar gula
2 Sudu besar marjerin / mentega
- Kacau semua dan biarkan lebih kurang 10 minit. Pastikan tutup permukaan tu ye.
..................................................................................................................................................
Adunan doh
4 cawan tepung gandum
Sedikit garam
4 sudu besar susu tepung (option)
4 cawan tepung gandum
Sedikit garam
4 sudu besar susu tepung (option)
- Gaul semua ni. Dah siap Gaul. Masukkan sebiji telur.
- Masukkan A ( pelembut doh) dalam 2 sudu besar dan tuang semua bahan B ( campuran yis).
- Uli2 sampai sebati sampai melekat kat tangan. Masukkan 1/4 cawan air sejuk dan uli lagi.
- Memang melekat lagi dan tambah tepung gandum sikit2. Uli2 sampai tak melekat di tangan.
- Dah siap, biarkan doh dalam bekas lebih kurang setengah jam atau lebih dan pastikan bekas ditutup.
- Dah Naik tinggi, tumbuk2 la bagi keluar angin. Bulat2kan lepas tu buat lubang kat tengah.
- Goreng sehingga keperangan, Tabur gula halus atas donut dan sedia untuk dihidang.
Kredit Resepi : Facebook Mawardah Norizan
Comments
Post a Comment