CENDAWAN GORENG SOS TIRAM


BAHAN-BAHAN:


  • 1 paket cendawan tiram 
  • Sedikit putik jagung (dibelah memanjang) (option)
  • 6-8 ekor udang (serderhana besar)
  • 1/2 biji bawang besar - hiris kasar
  • 2 ulas bawang putih - diketuk
  • 2 biji cili api - diketuk
  • 4 sudu besar sos tiram
  • 3-4 biji lada hitam - diketuk
  • Sedikit tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
  • Air secukupnya
  • Sedikit garam
  • Sedikit minyak - untuk menumis
  • Serbuk perasa secukupnya

CARA-CARA:

  1. Panaskan sedikit minyak. Kemudian tumiskan bawang putih dan lada hitam sehingga naik bau.
  2. Masukkan sos tiram, dan sedikit air. Biarkan mendidih seketika.
  3. Tambahkan air bancuhan tepung jagung tadi supaya kuahnya agak pekat-pekat sedikit.
  4. Kemudian, masukkan udang, cili, bawang besar dan putik jagung. Tambah garam dan serbuk perasa. Biarkan putik jagung dan udang agak masak sedikit.
  5. Akhir sekali, masukkan cendawan dan kacau rata.
Kredit resepi dari : http://seripayaku.blogspot.com/

Comments

Popular posts from this blog

AYAM MASAK KICAP DAUN KARI CHE WAN

KORDIAL PERISA STRAWBERRY

MY BFF NAIK PELAMIN PART II.