CENDAWAN GORENG SOS TIRAM
BAHAN-BAHAN:
- 1 paket cendawan tiram
- Sedikit putik jagung (dibelah memanjang) (option)
- 6-8 ekor udang (serderhana besar)
- 1/2 biji bawang besar - hiris kasar
- 2 ulas bawang putih - diketuk
- 2 biji cili api - diketuk
- 4 sudu besar sos tiram
- 3-4 biji lada hitam - diketuk
- Sedikit tepung jagung - dibancuh dengan sedikit air
- Air secukupnya
- Sedikit garam
- Sedikit minyak - untuk menumis
- Serbuk perasa secukupnya
CARA-CARA:
- Panaskan sedikit minyak. Kemudian tumiskan bawang putih dan lada hitam sehingga naik bau.
- Masukkan sos tiram, dan sedikit air. Biarkan mendidih seketika.
- Tambahkan air bancuhan tepung jagung tadi supaya kuahnya agak pekat-pekat sedikit.
- Kemudian, masukkan udang, cili, bawang besar dan putik jagung. Tambah garam dan serbuk perasa. Biarkan putik jagung dan udang agak masak sedikit.
- Akhir sekali, masukkan cendawan dan kacau rata.
Kredit resepi dari : http://seripayaku.blogspot.com/
Comments
Post a Comment