BUTTERCAKE KUKUS
BHN2:
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
4 biji telur
1 cawan lebih sikit mentega cair
1sudu kecil serbuk penaik/krim tartar/soda bikarbonat
3sudu besar susu pekat (boleh kurang atau lebih sukatan, ikut selera masing-masing)
Secubit garam
Mentega dan garam tiada dalam gambar
CARA2:
1. Panaskan pengukus, masukkan secawan lebih mentega beku ke dalam pengukus dan biarkan ia cair.
2. Pastikan pengukus sudah mendidih.
3. Dalam mangkuk atau besen besar, pukul telur sebiji demi sebiji bersama gula. Pukul sampai kembang dan berbuih. Pastikan gula telah hancur.
4. Masukkan mentega cair perlahan-lahan. Pukul pada kelajuan tinggi.
5. Masukkan susu pekat dan garam.
6. Masukkan tepung yang diayak bersama serbuk penaik/krim tartar/soda bikarbonat. Masukkan ketiga-tiga pelembut kek, tapi kurangkan sedikit sukatan setiap satu.
7. Pukul adunan dari kelajuan rendah hingga tinggi sehingga adunan menjadi likat dan sebati.
8. Sapu mentega atau minyak masak ke dalam Loyang (supaya senang kek dikeluarkan nanti)
9. Sebelum tuang adunan ke dalam loyang, RASA ADUNAN, sedap ke tak, terlebih terkurang ke tak. Time ni la kena ADJUST rasa mengikut selera, time ni laa yg buat kek SEDAP KE TAK.
10. Tuang adunan ke dalam Loyang. Boleh pilih, sama ada nak letak pewarna atau tak.
11. Masuk ke dalam pengukus. Kena pastikan air masih banyak dan sudah mendidih .
12. Kukus selama 45-50 minit dengan api sederhana. Kalau api kuat, nnti kek keras dan mampat, tak gebu.
Sumber : Facebook Hanizan Erjan
ke
Comments
Post a Comment