ROTI GEBU


BHN2 PELEMBUT DOH:
2 sb tepung gandum
1 cawan air.campur kan (tapis skit mcm bancuh tu pas tu masak sampai die jd likat)


1/2 cawan air suam tuang dalam gelas tinggi takut die melimpah bile berbuih.
2 sb gula (satukan xyah kacau dan ttup biar 10-15 minit.


Disarankan pakai besen besar
1 kg tepung gandum (lubang kan tgh2, letak 1 biji telur masukkan bersama)
3 sb majerin atau butter kalau semua xde minyak pn boleh
3 sb pelembut doh yg kita buat mula2 td
Sedikit garam halus 
4 sb susu tepung(optional)
1/2 sb baking powder (optional)
5 sb gula

ok dah satukan gaul sampai jd mcm serbuk2 roti


Masukkan 1/2 cawan air yis berbuih td dan uli sket2.


Tambah air sejuk dan uli sampai habis secawan.


Last tambah air sejuk lepas 1 cawan td, standby 1/2 cawan utk tuang sekadar nak lembut kan doh, mmg melekit kat tgn xpe. Stop bile rasa die dah lembek2 sket maksud nye semua tepung dah basah. Stand by 1 cawan tepung lg tambah sket2 sambil uli tu tabur sket2 supaya doh xlekat kat tgn.


Tenyeh2 tarik tekan pakai perut tgn tu kedepan tarik ke belakang. Dah sampai doh td tu licin maksud nye die xlekat2 kat tgn dah 10 mnt je lebeh kurg.


Pindah kat dalam bowl sebab senang ttup atas die nnt so xnak bg die lekat bile dah kembang, tabur dulu tepung sket.


Kalau sejuk die lambat kembang, jd panas kan oven 100 darjah set 40 mnt ttup bowl dgn tuala lembab ok letak bowl dekat2 oven kan panas. so cepat la kembang.


Lepas 40-45 mnt. ok die dah naik sekali ganda dan nampk cantik.


Tumbuk buang angin dia. Bentuk2 kan. Loyang letak minyak sket tgn masa uli last ni pn letak minyak ye dan bulat2 kan tgn minyak sket.


Panas kan oven mcm mula2 td 100 darjah 30 mnt xyah ttup loyang.


Waktu die membesar ni kene betul2 die kembang jgn baru naik sket korg dah gatal bakar.mmg kene tunggu die naik elok sbb tu bia die kene haba oven sket bile panas die cepat naik.waktu mengembang ni sebenar nya proses doh dalam die betindak balas kalau kurg naik atau terlebih naik nnt roti keras.
agak2 dah penuh loyang cam tu sapu atas die dgn butter atau majerin klau semua xde susu segar pn boleh xde susu cair pn boleh kalau xde jugak minyak masak je.



Bakar suhu 150 masa 45 mnt api atas bawah tp bergantung oven masing2 lah jugak ek asal atas die perang2 tu roti masak dah lah tu.panas2 td dalam loyang sapu butter atau majerin bg die kilat.


Terbalik kan belakang die saje nak tgk biasa roti yg keras belakang die huduh.


Sumber : Facebook Azlina Ina Fans

Comments

Popular posts from this blog

AYAM MASAK KICAP DAUN KARI CHE WAN

KORDIAL PERISA STRAWBERRY

MY BFF NAIK PELAMIN PART II.