LONTONG CHE WAN

LONTONG CHE WAN

Bahan-bahan kisar/tumbuk sehingga lumat:

8 ulas Bawang merah
2 sdb Udang kering (rendam dan toskan)
1 inci Kunyit

Bahan-bahan tumis:

1/2 Kubis
1/2 Sengkuang
1/2 Lobak merah
2 Kacang Panjang
1/2 Terung
2 biji Kentang
Sedikit Fucuk - rendam
Sedikit Soo hoon - rendam 
 1 biji Tempe 
1 biji Tauhu 
1/2 Cili merah 
2 Serai - ketuk
1 cawan Udang 
1 biji kelapa dan diperah amik Santan (jika cair tambah lagi santan)
Garam secukup rasa

Nasi impit segera direbus dan ditoskan.

Cara-cara :
1. Masukkan bahan kisar bersama santan cair dan serai masak sehingga hampir mendidih.
2. Masukkan udang diikuti dengan sayur yang jenis keras.
3. Masukkan sayur yang lembut. 
4. Masukkan santan pekat dan tauhu kering, cili merah serta garam. 
5. Sesuaikan kepekatan dan rasa.
6. Hidangkan dan makan bersama sambal ikan bilis dan juga nasi impit.

Sekian.





Sekian.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

AYAM MASAK KICAP DAUN KARI CHE WAN

KORDIAL PERISA STRAWBERRY

MY BFF NAIK PELAMIN PART II.