KEK MARBLE COKLAT





Bahan - Bahan:
3/4 cawan gula kastor
3/4 cwn butter
1 sudu besar ovalette 
1 sudu esen vanila
4 biji telur gred A /  5 biji telur gred C
1/4 cwn atau 3 sudu besar susu pekat 
1/4 cwn atau 3 sudu besar minyak
1 3/4 cwn tepung gandum
1 sudu kecil baking powder.
2 sudu serbuk koko 
1 sudu perwarna coklat dark emulco 


  
Cara-Cara:


1. Putar bersama gula kastor, butter, ovalette & esen vanila sehingga kembang putih gebu. Mulakan dgn speed perlahan dan seterusnya boleh guna speed laju lebih kurang dalam 20 minit.
2. Masukkan satu persatu telur dan putar lagi sampai adunan kembang dan berbuih2.
3. Masukkan susu pekat dan putar sekejap selama 3 minit.
4. Tambahkan minyak dan putar dlm 2 minit lagi.
5. Masukkan 1 3/4 cwn tepung gandum yg telah diayak bersama baking powder. Guna speed paling perlahan dan masukkan tepung sikit2 sampai habis.
6. Apabila sudah sebati adunan td, bolehlah letak pewarna dan perasa pilihan anda. Untuk perisa seperti gambar, bahagikan adunan kpd dua bekas. Satu bekas dicampurkan bersama serbuk koko dan pewarna coklat dark emulco. Satu adunan lagi biarkan warna asal.
7. Sapukan loyang dgn minyak / butter. Tuang kedua-dua adunan secara berselang seli.
8. Cara utk buat corak belang2, tindankan adunan tu di tgh2 loyang berselang seli warna td. Mula dgn warna asal dan diikuti warna coklat dan warna asal semula. Lakukan sehingga habis.
9. Lorekkan guna lidi utk hasilkan corak yg cantik. 
10. Panaskan oven 10 minit sebelum bakar kek dan bakar adunan dlm suhu 160 celcius selama 45 minit. 
11. Boleh cucuk dgn lidi nk check kek dah masak ke belum. Kalau cucuk lidi keluar bersih, bermakna kek sudah masak.
12. Boleh keluarkan dari oven dan terbalikkan ats redai sekejap dan terbalikkan semula.. Penting untuk elak kek dari mendap dan menurun.

NOTA : Sukatan 3/4 = lagi suku cwn nk penuh cwn
                          1/4 = separuh dari setengah cwn

Sumber : FB Salina Ismail








Comments

Popular posts from this blog

HARI RAYA AIDILFITRI 2014

MY BFF NAIK PELAMIN PART II.

KEK COKLAT KAKAK IPAR