APAM BALIK
OK, I dh try! |
BHN2:
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan air
Sedikit mentega
BHN2 TABUR:
Kacang tanah
Jagung manis dalam tin
Gula
CARA2:
1. Gunakan mixer, pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan soda bicarbonate, air dan pewarna kuning.
2. Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum dan baking powder. Pukul lagi sehingga semuanya sebati.
3. Sapu margerin di permukaan non stick pan. Buat ade2 je sapu tu. X yah byk2. Tuangkan dlm 2 senduk dan ratakan. Kalau nipis tambah lg tepung. Kalau tebal kurangkan sikit. Ikut selera kita.
4. Biarkan kejap dan sementara masak, taburkan gula. Pastu kacang then jagung. Masa da angkat sapu lak majerin.
5. Masa nk potong tu lalukan pisau kat air. Ok siap. 1 adunan resepi ni ley dpt dlm 4keping.
(Kalau nak letak pulut itam pon boleh, nk letak jagung saje pun boleh)
Comments
Post a Comment