TOM YAM CHE WAN

BHN2:

Ayam - potong kecil
Makanan laut (udang, sotong) jika ada
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih-di ketuk
2 batang serai - di ketuk
6 helai daun limau purut
2 biji buah tomato - belah 4
tomyam pes
2 biji limau nipis
6 biji cili padi-di belah dua
Garam


Sayuran:
Bunga kubis
Kubis
Karot
Anak jagung

CARA2:

1. Rebus ayam beberapa minit.

2. Rebus lobak merah beserta ayam tadi.





 3. Masukkan bawang putih, daun limau purut dan serai 

4. Masukkan cili padi

5. Bila sudah sebati mendidih, masukkan sayur sayuran.


6. Kemudian masukkan pes tom yam seperti gambar di atas.

7. Kemudian masukkan bawang.

8. Kemudian perahkan limau nipis dan masukkan garam secukup rasa.

9. Biar seketika dan siap untuk dihidangkan.

Sekian.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

AYAM MASAK KICAP DAUN KARI CHE WAN

KORDIAL PERISA STRAWBERRY

MY BFF NAIK PELAMIN PART II.