TOM YAM CHE WAN
BHN2:
Ayam - potong kecil
Makanan laut (udang, sotong) jika ada
1 labu bawang besar
5 ulas bawang putih-di ketuk
2 batang serai - di ketuk
6 helai daun limau purut
2 biji buah tomato - belah 4
tomyam pes
2 biji limau nipis
6 biji cili padi-di belah dua
Garam
Sayuran:
Bunga kubis
Kubis
Karot
Anak jagung
CARA2:
![]() |
| 1. Rebus ayam beberapa minit. |
![]() |
| 2. Rebus lobak merah beserta ayam tadi. |
![]() |
| 3. Masukkan bawang putih, daun limau purut dan serai |
![]() |
| 4. Masukkan cili padi |
![]() |
| 5. Bila sudah sebati mendidih, masukkan sayur sayuran. |
![]() |
| 6. Kemudian masukkan pes tom yam seperti gambar di atas. |
![]() |
| 7. Kemudian masukkan bawang. |
![]() |
| 8. Kemudian perahkan limau nipis dan masukkan garam secukup rasa. |
![]() |
| 9. Biar seketika dan siap untuk dihidangkan. |
Sekian.












Ermm..nampak sedap..nak sikit :)
ReplyDeletemasa raya ari tu ada wat.ain ada mai.
ReplyDelete