LAKSA CHE WAN
Bahan-bahan:
- Laksa Beras (Direndam terlebih dahulu)
- Ikan Sardin (Direbus, kemudian perisi {loghat org utara}/ambil isinya, Asingkan isi dan tulang. Blend isi ikan dahulu & ketepikan, kemudian blend pula tulangnya. Haruslah tapis hasil blend tulang ketika tuang ke dlm periuk)
- Bawang Besar*
- Belacan*
- Cili Kering*
- 2-3 keping Asam Keping
- Bunga Kantan - dibelah 4
- Daun Kesum
- Garam
Bahan-bahan ulam:
- Timun, dipotong nipis dan memanjang
- Daun salad, dipotong nipis
- Cili padi atau cili merah dipotong nipis
- Bawang besar, dimayang halus.(selepas potong, diramas2 agar ia lembut dan tidak keras.
- TAMBAHAN : Telur rebus dibahagi dua atau klu kedekut potong nipis2
Cara-cara:
- Bahan bertanda * dikisar halus. Then, masukkan ke dlm periuk.
- Isi ikan dan tulang yg telah diblend dimasukkan bersama dgn asam keping, daun kesum & bunga kantan ke dlm periuk.
- Masak dgn api pelahan dan biarkan merenih buat seketika.
- Masukkan garam and kacau. Siap.
- Utk laksa pula, direbus sehingga strukturnya lembut.
SEKIAN
Comments
Post a Comment