PUDING ROTI MARBLE


Bahan-bahan :
  • Setengah agar-agar cap burung layang2
  • 2 senduk gula pasir
  • 3 suku cawan air
  • 6 keping roti *
  • 3 biji telur ayam*
  • 1 cawan susu pekat manis*
  • 1 sudu teh esen vanilla *
  • 2 sudu besar majerin
  • 2 sudu besar serbuk koko ATAU 1/4 cawan serbuk milo
  • 1 atau 2 pewarna kesukaan
Cara-cara :
  1. Masak agar-agar bersama air di atas api dapur sehingga agar2 hancur.
  2. Masukkan gula. Kacau sehingga gula larut.
  3. Sementara itu, masukkan bahan-bahan bertanda * ke dalam blender dan kisar halus.
  4. Tuang bahan kisar ke dalam larutan agar-agar yang mendidih.
  5. Kacau sentiasa hingga larutan agak pekat.
  6. Masukkan majerin dan kacau hingga larutan menggelegak. Tutup api dapur.
  7. Bahagi larutan puding kepada 2 bahagian. Satu bahagian dicampurkan dengan serbuk koko dan digaul sebati, dan satu bahagian dibiarkan dengan warna asal atau boleh juga kalau nak diwarnakan.
  8. Basahkan loyang atau acuan pilihan dan sendukkan larutan puding berselang-seli setiap bahagian. Sendukkan adunan terus menerus, maknanya tak perlu tunggu keras adunan yang dah disendukkan ke dalam loyang tu. 
  9. Lorekkan dengan lidi agar coraknya seperti marble.
  10. Masukkan ke dalam peti sejuk. Hidangkan sejuk-sejuk memang sedap.

Comments

Popular posts from this blog

AYAM MASAK KICAP DAUN KARI CHE WAN

KORDIAL PERISA STRAWBERRY

MY BFF NAIK PELAMIN PART II.