KEK PANDAN BIASA


Kek Pandan Biasa


Bahan-bahan :

1 cawan marjerin

1 cawan gula halus

2 cawan tepung gandum

1 sudu teh perisa pandan

1 sudu besar baking powder

5 biji telur (dipukul)

Pewarna hijau

Cara Membuatnya

1. Pukul marjerin dan gula sehingga kembang.

2. Ayak tepung gandum bersama baking powder.

3. Apabila sudah kembang, masukkan perisa pandan dan sedikit pewarna hijau.

4. Masukkan telur yang telah dipukul. Kacau.

5. Akhir sekali, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga sebati.

6. Sapu permukaan loyang dengan marjerin agar kek tidak melekat. Setelah itu tuang adunan ke dalam loyang.

7. Bakar hingga masak

Kek Coklat Versi Sukatan Cawan
Bahan-bahan :

¾ cawan tepung gandum

6-7 sudu besar serbuk koko

½ cawan marjerin

¾ cawan gula halus

3 biji telur (dipukul hingga kembang)

1 camca teh serbuk penaik

Cara Membuatnya :

1. Pertama sekali, pastikan cawan yang anda gunakan untuk menyukat ialah dengan menggunakan cawan seperti di bawah.

2. Ayak tepung gandum bersama serbuk koko dan juga serbuk penaik. Ketepikan dahulu.

3. Putar marjerin dan gula halus hingga kembang dan putih.

4. Masukkan telur yang dipukul dan putar lagi.

5. Kaupkan campuran tepung tadi dengan sudu logam sedikit demi sedikit sehingga sebati.

6. Masukkan adunan ke dalam bekas atau acuan kertas.

7. Ketuhar mesti dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180 0C.

8. Bakar sehingga masak dan sedia untuk dihidang.
Sumber: Sarimah Kadri
Heheh xtau nk simpan dlm mane, nk delete sayang lak...

Comments

Popular posts from this blog

AYAM MASAK KICAP DAUN KARI CHE WAN

KORDIAL PERISA STRAWBERRY

MY BFF NAIK PELAMIN PART II.