LONTONG CHE WAN Bahan-bahan kisar/tumbuk sehingga lumat: 8 ulas Bawang merah 2 sdb Udang kering (rendam dan toskan) 1 inci Kunyit Bahan-bahan tumis: 1/2 Kubis 1/2 Sengkuang 1/2 Lobak merah 2 Kacang Panjang 1/2 Terung 2 biji Kentang Sedikit Fucuk - rendam Sedikit Soo hoon - rendam 1 biji Tempe 1 biji Tauhu 1/2 Cili merah 2 Serai - ketuk 1 cawan Udang 1 biji kelapa dan diperah amik Santan (jika cair tambah lagi santan) Garam secukup rasa Nasi impit segera direbus dan ditoskan. Cara-cara : 1. Masukkan bahan kisar bersama santan cair dan serai masak sehingga hampir mendidih. 2. Masukkan udang diikuti dengan sayur yang jenis keras. 3. Masukkan sayur yang lembut. 4. Masukkan santan pekat dan tauhu kering, cili merah serta garam. 5. Sesuaikan kepekatan dan rasa. 6. Hidangkan dan makan bersama sambal ikan bilis dan juga nasi impit. Sekian. Sekian.
Ye kegilaan apakah bru nk update entry pasai raya.. Dh abis kot.. hehe still nk upload gak pic nih! Wat2 jela la msih raya... Mirror Selfie on 1st raya... Nk check tudung seswai ke x dgn muka... My tetamu for every year.... Main pokok... 2 datin..
Resipi ini telah dikongsikan oleh kakak ipar saya... Agak sedap lah jugak........... So dgn tanpa segan silu saya telah meminta resipi tersebut....... Takut resipi ni ilang, so saya mengambil inisiatif utk memasukkan dlm blog ini........ Nah, ni resipinyer: 1 cawan koko 1 cawan gula pasir 1/2 cawan susu pekat 1 cawan minyak masak 1 cawan tepung gandum 1 sudu kecil soda bikabornat 1sudu kecil baking powder 1sudu kecil esen vanila 3 biji telor Kak ipar saya pakai cawan kaler gold kecik. Ni contoh sukatan cawan yg dia pakai: Cara2nya: 1. Putar telor sampai kembang. 2. Masukkan gula dgn susu. 3. Pukul sampai agak2 dh kembang. 4. Then, masukkan esen vanila, baking powder and soda bikarbonat. 5. Then lagi, masukkan serbuk koko, tepung gandum and minyak.. 6. Masukkan dalam Loyang pembakar. 7. Panaskan ketuhar then masukkan dlm oven 8. Tunggu sehingg...
Comments
Post a Comment